Margaret River Residence

 

DESCRIPTION:

This house is for a private client looking to base themselves in the coastal town of Margaret River. The site is situated adjacent to national parkland, with vistas stretching 180 degrees over the ocean.

The steepness of the site encouraged the design to be explored as a series of volumes, or pavilions, that stepped their way down the block, tied together by a slender roof plane. The interstitial space created became an entry gallery; art, entertaining, reading, and watching the surf. It also provides an operable space beneficial to passive ventilation throughout the downstairs spaces.

Each of the pavilions has been given a different treatment; 2 timber clad volumes protrude through the roof plane to the east, one containing the main open living/entertaining space whilst the other contains the private master bed and ensuite. The next volume is the library; playing with various spatial, textural, material and light qualities. The final volume is the lower lying guest bedrooms stretching down the south of the block.

The house is intended to be raw yet contemporary. Materials used are intended to express their natural qualities to reinforce the concept of the juxtaposition between the 4 different pavilions, highlighted in the gallery space.

 

FACT SHEET

Status: Completed 2016

Project Type: House

Client: Private

Materials: Timber, Masonry

CREDITS:

Team: Matt Delroy-Carr